Nemzetközi Dúlahét

A Nemzetközi Dúlahét minden évben március 22-28 között zajlik, világszerte. A Nemzetközi Dúlahét célja, hogy arra bátorítsa a dúlákat az egész világon, hogy javítsák a nők, újszülöttek és családjaik élettani, társadalmi, érzelmi és lelki egészségét a szülés és gyermekágyas időszakban. Szeretnénk megismertetni a családokkal, nőkkel, kismamákkal, hogy ki is a dúla és miért jó dúlát fogadni akár már a várandósság ideje alatt is.

A Nemzetközi Dúlahét a Nemzetközi Dúlanappal kezdődik, mely március 22-én van. Ezt a dátumot a tavaszi napéjengyenlőség miatt választották, mivel a visszatérő termékenységet képviseli számtalan kultúrában.

Nagyváradon az alábbi programokkal várjuk az erdeklődőket:

Dúlával szültem, elmesélem milyen volt (magyar nyelvű)

Időpont: 2016 március 22., kedd, 18 óra
Helyszín: Vine Summer Garden&Grill étterem (cím: Closca utca 50 szám)
miert jo dulaval szulni

Dúlának tekintjük azokat a személyeket, akik a szülés előtt, alatt vagy után – az egészségügyi ellátórendszert kiegészítve – igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek és családjának. A múltban természetes volt a nők számára, hogy a családi és szomszédsági körből idősebb és tapasztaltabb, számukra ismerős asszonytársak segítsék őket szülés közben is, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtottak megerősítést. Néhany évtizeddel ezelőtt még közösségi esemény volt az élet természetes körforgásának minden egyes mozzanata. A nagycsaládok, megtartó közösségek széthullásával, a rokoni, szomszédsági kapcsolatok gyengülésével és a szülések kórházba helyezésével megszakadt az átadási lánc, melynek során az ősi, természetes közösségi tudást és tapasztalatot a generációk egymásra hagyományozták, és a folytonosság fenntartásával nyújtottak nagy jelentőségű társas támaszt egymásnak.

A modern és gépesített kórházakban elveszett a személyesség és szinte minden csak orvosi szempontból vált elérhetővé és értelmezhetővé. A huszadik század végétől egyre erőteljesebb társadalmi igény jelentkezik a személyes

kapcsolat, az egyénre irányuló kitüntetett figyelem visszaszerzésére. Ezt az igényt elégíti ki a dúla jelenléte a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején. Igyekszik megőrizni a születés csodáját, mivel kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,  tisztában van a szülés természetével és képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit.

A Nemzetközi Dúlanap alkalmából meghallgathatod néhány helyi édesanya történetét. Elmesélik, hogy ők miért választottak dúlát és milyen élmény volt asszonytársi segítő támogatásával világra hozni gyermeküket.

Résztvevők:
Édesanyák: Kocsis-Murza Dóra, Kövér Mária, Major Tünde, Szabó Zsófia
A beszélgetést vezeti: Nagy Orsolya
Dúlák: A Holdvirág Dúlakör tagjai: Cosma Sonja, Hoffmann Kinga, Szabó Orsolya

VBAC mesék (román nyelvű)

Időpont: 2016 március 23., szerda, 18 óra
Helyszín: Vine Summer Garden&Grill étterem (cím: Closca utca 50 szám)

A Vaginal Birth After Caesarean (VBAC) magyarul annyit tesz: császármetszés utáni hüvelyi szülés. (NVDC= Naştere vaginală după cezariană).
Valószínűleg e kifejezés hallatán sok szülés előtt álló, vagy szülésen már átesett nő kapja fel

a fejét, hiszen mai napig tartja magát az a tévhit, hogy egy műtéti úton befejezett szülést újabb császármetszés kell, hogy kövessen.
Holott a VBAC lehetősége nyitva áll majdnem minden, műtéti beavatkozáson már átesett kismama előtt. A hiányos tájékoztatás és a berögzült sztereotípiák gyakran elzárják a sikeres VBAC felé vezető utat…

Számos tévhit kering a köztudatban, amiket fontos lenne feloldani: ilyen például az, miszerint egy korábbi császármetszést mindenképpen újabb kell, hogy kövessen vagy, hogy a természetes szülés kockázatosabb a műtét után. El kell mondani azt is, hiszen tény, hogy a természetes szülés optimálisabb, mind testileg mind lelkileg, nem csak az anya, a baba számára is.  Ha a gyermek hüvelyi úton jön világra, négy hetet érlel rajta. Vagyis érettebbek, életképesebbek a természetes úton született babák. Az édesanya szempontjából is számos előny származik abból, ha hüvelyi úton szülheti meg gyermekét: gyorsabb a regenerálódás, könnyebben indulhat a szoptatás, és szövődmények kialakulására is kisebb az esély. Nem utolsó sorban a császármetszés utáni hüvelyi szülés nagyban hozzájárul az édesanya lelki egészségéhez is.

Fontos leszögezni, hogy a császármetszés alapvetően életmentő beavatkozás, vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlenné válik.
Számos országban azonban- így Romániában és Magyarországon is- jóval több császármetszést végeznek annál, mint amennyi ténylegesen indokolt lenne. Ráadásul a műtétet 50%-ban követi újabb, tehát az esetek több mint a felében az esélyt sem kapják meg a kismamák a VBAC-re.

Nagyváradi édesanyák elfogadták meghívásunkat, hogy saját maguk mesélhessenek tapasztalataikról, élményeikről!vbachuRésztvevők:
Édesanyák akik VBAC szültek: Budai Mónika, Ioana Lucaciu, Kádár Erika Claudia, Major Tünde
A beszélgetést vezeti: Nagy Orsolya
Dúlák: A Holdvirág Dúlakör tagjai: Cosma Sonja, Hoffmann Kinga, Szabó Orsolya

Húsvéti pocak festés és kismamarelaxáció

Időpont: 2016 március 24., csütörtök, 18 óra
Helyszín: Posticum Teaház (cím: Teiului utca 26 szám)

A komolyabb témák után és a Húsvéti Ünnepek alkalmábol ezen a délutánon egy kis kényeztetésre hívjuk a kismamákat. Hennás pocak festéssel azaz pocak áldással (belly blessing) készülünk, közben finom teát iszogathatunk és arcmasszázzsal kényeztetjük az érdeklődőket. Mindezek után következik a kismamarelaxáció.
A részvétel díja 15 ron. Ez tartalmazza a teát és a henna festéket.

Pocak áldás (Belly blessing)

A hennát évszázadokon át használták a különböző beavatási ceremóniára készülő emberek díszítésére. A hiedelem szerint a henna elűzi a “gonosz szemet” és távol tartja a rosszindulatú szellemeket. A történelem során használták még a várandósság és a gyermekágyas időszakban is. Számos dél-ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai kultúrában használják várandós nők ékesítésére.
Indiában nagy ünnep az anya megáldása, testét bekenik fűszerekkel, kezeit-lábait hennával ékesítik és énekekkel avatják be a kismamát az anyák közösségébe. Azokban a kultúrákban ahol a gyermekágyas időszakban hennát alkalmaznak kimutatottan kisebb a szülés utáni depresszió aránya.
A nyugati kultúrában alkalmazott Prenatal Henna a pocakot díszíti. A terhességhez köthető szimbólumokat belefoglalják a henna mintájába, ezáltal egy olyan motívumot kreálva, amely esztétikailag kellemes és spirituális mélységgel rendelkezik. Gyakran ismétlődő motívum az élet fája és a mandala. A mű általában két hétig marad a pocakon attól függően, hogy milyen utólagos karbantartást végeznek rajta. Kizárólag száz százalékosan természetes test-dekorációs hennát szabad használni, amelynek összetételét a kismama bőrének érzékenysége határozza meg. Az ilyen henna-krém összetételei: természetes henna-por és cukor vízben keverve.
A henna tökéletes eszköz a várandósság ünneplésére, teljesen természetes, növényi alapú, időszakos és személyes preferenciák alapján készül. A pocak henna megerősítést és

erőt ad a szüléshez vezető úton, kihangsúlyozza a várandós kismama testének szépségét és a hamarosan érkező kisbabával fennálló kapcsolatot megerősíti.

A henna díszeket Budai Mónika és Bagosi Dalma készíti.

_DSC0050                                                                 _DSC0054

_DSC0058

Arcmasszázs:

A masszázs segítségével ellensúlyozhatjuk a munkánkkal és háztartási teendőinkkel járó feszültséget. Az arcmasszázs felélénkít és fiatalít. Ez a típusú arcmasszázs egy tibeti masszázs technika része.

Masszíroznak: Szabó Orsolya dúla, Hoffmann Kinga dúla.

Kismama relaxáció

A kismama relaxációnak számos előnye van, ami hosszú távon pozitív befolyással bír mind az anya, mind a baba jóllétére, a kettejük kapcsolatára.
A nyugodt, szeretetteli, vezetett relaxáció segíti az anyát a babával való kapcsolatfelvételben, az egymással való kommunikációban, odafigyelésben. A baba a méhen belül reagál édesanyja gondolataira, érzéseire, ezekre válaszokat küld. Kutatások támasztották alá, hogy a mamával korán, a méhen belül kapcsolatot létesített babák érdeklődőbbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, hiszen biztonságban érzik magukat a világban, továbbá kevesebb probléma alakul ki a várandósság alatt, valamint szövődmény-mentesebb a szülés is. A relaxáció továbbá sokat segít a kismamának a várandóság időszakában fokozottan terhelt testrészeinek ellazításában, a pihenésben, a hormonális változások testi és lelki hatásainak kezelésében. Így oldódik a stressz, a feszültség, a félelem és a szorongás, továbbá a szülés utáni depresszió kockázata is csökken.

A relaxációt Molnár Éva Kinga, pszichológus, relaxációs- és szimbólumterápiás tanácsadó tartja.