Rózsák forradalma – November 25 – Oszd meg velünk, ha elszomorít, ahogy a szülőszobán bántak veled

P1090738

November 25 – a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A nők elleni erőszak számtalan formát ölthet. Egyik, sajnos nagyon gyakori megnyilvánulási formája „szülőszobai erőszak” vagy „szülészeti, nőgyógyászati erőszak” néven vált ismertté. Ide sorolunk minden olyan durva cselekedetet, viselkedési formát vagy elhangzott szót, amit a nőknek vajúdás vagy szülés közben (esetleg után) kell elszenvednie a kórházi személyzettől, valamint ide sorolunk minden olyan beavatkozást, amit a nők beleegyezése vagy pontos tájékoztatása nélkül hajtanak végre. Továbbá ide tartoznak azok az beavatkozások, amelyeket nem indokol a baba vagy az anya állapota, inkább csak az orvos kényelme vagy a kórházi rutin de a kiszolgáltatott anya beleegyezését mégis elnyerik azáltal, hogy a babája egészségi állapotának romlásával fenyegetik.

Mi nők szülésünk vagy szüléseink minden egyes mozzanatát

pontosan fel tudjuk idézni, hisz ebben a kitüntetett állapotban minden egyes szó vagy cselekedet beég a tudatunkba, így a szülés körüli erőszak nyomait egy életre magunkkal hordozhatjuk. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy gyakran nem tudjuk megosztani másokkal negatív élményeinket, a „szülőszobai erőszakot” követő szégyenérzet miatt vagy azért mert környezetünk egy „Örülj, hogy egészséges a gyermeked” mondattal belénk fojtja a szót.

Arra kérünk, hogy oszd meg velünk történetedet! Ha úgy érzed, hogy durván bántak veled a vajúdás és a szülés alatt vagy az azt követő időszakban, ha nem megfelelő módon beszéltek veled vagy bármi olyat tettek, amit te sértőnek éreztél, akkor meséld el nekünk. Csak annyi információt teszünk közzé, amennyit te szeretnél. Nem szükséges elárulnod kilétedet az olvasóknak, illetve a szülésed helyéről sem kötelező beszámolnod, de természetesen megteheted, ha szeretnéd!

Oszd meg velünk történetedet a www.holdvirag.ro honlap KAPCSOLAT menüjén keresztül. Ha teljes körű anonimitásra vágysz (és előttünk se fednéd fel kilétedet), akkor saját email címed helyett a következőt adhatod meg: roses@revolution.com. (Természetesen írhatsz a FB oldalunkon keresztül is üzenetet.)

A történeketeket november 25.-én szeretnénk közzétenni a Holdvirág Dúlakör honlapján (www.holdvirag.ro) ezért arra kérünk, hogy november 23-ig küld el nekünk a Te történetedet!