Adventi kismamarelaxáció és pocakfestés, 2015. december 8.

Időpont: December 8. 18 órától

Helyszín: Posticum Teaház, Teiului utca 26., Nagyvárad
Szeretnénk megfejteni, hogy milyen is a kisbabánkra várakozni.  Arra keressük a választ, hogy milyen gondolatok, érzések, elvárások születnek meg bennünk a babánkkal és önmagunkkal szemben a kilenc hónap alatt. A teázást és a beszélgetést kismamarelaxáció és hennás pocak díszítés követi.

A részvétel díja 15 ron. Ez tartalmazza a teát és a henna festéket.advent

Pocak áldás (Belly blessing)

A hennát  évszázadokon át használták a különböző beavatási ceremóniára készülő emberek díszítésére. A hiedelem szerint a henna elűzi a “gonosz szemet” és távol tartja a rosszindulatú szellemeket. A történelem során használták még a várandósság és a gyermekágyas időszakban is. Számos dél-ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai kultúrában használják várandós nők ékesítésére.
Indiában nagy ünnep az anya megáldása, testét bekenik fűszerekkel, kezeit-lábait hennával ékesítik és énekekkel avatják be a kismamát az anyák közösségébe. Azokban a kultúrákban ahol a gyermekágyas időszakban hennát alkalmaznak kimutatottan kisebb a szülés utáni depresszió aránya.
A nyugati kultúrában alkalmazott Prenatal Henna a pocakot díszíti. A terhességhez köthető szimbólumokat belefoglalják a henna mintájába, ezáltal egy olyan motívumot kreálva, amely esztétikailag kellemes és spirituális mélységgel rendelkezik. Gyakran ismétlődő motívum az élet fája és a mandala. A mű általában két hétig marad a pocakon attól függően, hogy milyen utólagos karbantartást végeznek rajta. Kizárólag száz százalékosan természetes test-dekorációs hennát szabad használni, amelynek összetételét a kismama bőrének érzékenysége határozza meg. Az ilyen henna-krém összetételei: természetes henna-por és cukor vízben keverve.
A henna tökéletes eszköz a várandósság ünneplésére, teljesen természetes, növényi alapú, időszakos és személyes preferenciák alapján készül. A pocak henna megerősítést és erőt ad a szüléshez vezető úton, kihangsúlyozza a várandós kismama testének szépségét és a hamarosan érkező kisbabával fennálló kapcsolatot megerősíti.

A henna díszeket Budai Mónika, Bagosi Dalma és Pap Gyöngyi készíti.

iza2Iza1

Kismama relaxáció
A kismama relaxációnak számos olyan előnye van, ami hosszú távon pozitív befolyással bír mind az anya, mind a baba jóllétére, a kettejük kapcsolatára.
A nyugodt, szeretetteli, vezetett relaxáció segíti az anyát a babával való kapcsolatfelvételben, az egymással való kommunikációban, odafigyelésben. A baba a méhen belül reagál édesanyja gondolataira, érzéseire, ezekre válaszokat küld. Kutatások támasztották alá, hogy a mamával korán, a méhen belül kapcsolatot létesített babák érdeklődőbbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, hiszen biztonságban érzik magukat a világban, továbbá kevesebb probléma alakul ki a várandósság alatt, valamint szövődmény-mentesebb a szülés is. A relaxáció továbbá sokat segít a kismamának a várandóság időszakában fokozottan terhelt testrészeinek ellazításában, a pihenésben, a hormonális változások testi és lelki hatásainak kezelésében. Így oldódik a stressz, a feszültség, a félelem és a szorongás, továbbá a szülés utáni depresszió kockázata is csökken.

A relaxációt Molnár Éva  Kinga, pszichológus, relaxációs- és szimbólumterápiás tanácsadó tartja.

_MG_1472